dilluns, 16 de juliol del 2007

Pensava que encara estàvem en democràcia (i el POUM continua i continuarà...)

Cansat d'haver tornat de les vacances. Cansat de veure les coses des de la llunyania que em permeten fer uns altres tipus de reflexions. Cansat que els comentaris que la gent fa provoquin enfrontaments o mals rotllos entre la ciutadania. Amb l'ànim només posat en el bé del nostre poble, com sempre. Sense ganes de crear més malestar però sí amb ganes de poder canviar projectes que jo considero de poc sentit comú. Ja no sé com dir-ho: no tinc més ganes d'enfrontament, estimo el meu poble i els meus covilatans i, per aquest motiu, necessito expressar coses que vagin en la direcció que jo entenc que és la més correcta pel bé del nostre municipi.

En aquest sentit, extrec una de les afirmacions de la Sra. Cabot en el seu discurs del Ple del dia 16 de juny:
"Referent al POUM vull fer un incís. No podem obviar que aquest importantíssim document urbanístic és la Generalitat de Catalunya qui l’acaba APROVANT DEFINITIVAMENT. És a dir, sí realment està tan malament com alguns diuen, serà el propi departament d’urbanisme qui ens ho dirà. Però, en canvi, si ens diuen que és correcte considero que ha de ser acceptat per tothom"
I sobre aquesta afirmació només vull fer una observació importantíssima, i no comprenc, a hores d'ara, que cap altra persona no l'hagi fet abans:

Sra. Cabot vostè sap molt bé que la Generalitat de Catalunya aprovarà un POUM de qualsevol municipi si aquest és FORMALMENT correcte. Ignoro si aquest ho és a hores d'ara, això ens ho hauria de dir el Sr. Josep Sagarra que n'és l'especialista. Però vostè sap molt bé que un POUM formalment correcte no vol dir que sigui un bon POUM per al municipi, ni que els seus vilatans estiguin d'acord amb el seu contingut. La Generalitat aprovarà el POUM -sí és que així ho fa- entenent que el model de poble que hi conté és acceptat pels seus ciutadans. Per aquest motiu, vostè no pot afirmar que el Departament d'Urbanisme de la Generalitat dirà si el POUM és bo o no per Vallromanes, tenint en compte que ells no són els que han de considerar quin model de poble és el que volem. Som nosaltres, exclusivament els habitants de Vallromanes els que hem de decidir quin model de poble volem. I, efectivament, si no hi estem d'acord no podem acceptar-lo. Vostè no ens ha donat massa oportunitats de decidir-ho.

I li recordo que la dictadura va acabar fa uns quants anys, per això li dic que per molt que aquest POUM sigui aprovat o no per la Generalitat de Catalunya, el fet d'acceptar-lo o no és individual i intransferible. La Generalitat de Catalunya, com l'Ajuntament de Vallromanes està format per persones que actuen per delegació dels seus votants i, evidentment, dels seus no votants, perquè en democràcia el poder recau en el poble. Pel fet que els que cobren de les nostres butxaques i ens representen en els òrgans de decisió aprovin tal cosa, no vol dir, ni de lluny, que tal cosa sigui la correcta ni que l'hem d'acceptar. En democràcia existeix l'oposició política, l'acció directa dels ciutadans i moltes d'altres eines que permeten lluitar en contra de les arbitrarietats dels nostres polítics i, aquestes mesures han de ser acceptades, Sra. Cabot. Només li volia recordar què significa el mot democràcia, res més.

Així que aprofito també per enviar-li la meva felicitació per la seva continuació com a alcaldessa i les meves cordials salutacions.

12 comentaris:

  1. El POUM al meu entendre es una barbaritat, i com dius la Generalitat tant sols ens dirà dues coses:

    1. Es formalment correcte.
    2. No hi ha inclosa cap barbaritat urbanística.

    Sí la Generalitat finalment l’aprova, no tothom l’haurà d’acceptar com diu l’alcaldessa. S’haurà de respectar (Com qualsevol llei) però digui el que digui la generalitat continua essent una mala opció política no ampliar el PEIN, el creixement desmesurat de la població. El coll d’ampolla de tràfic a Vallromanes, etc...

    De totes maneres al meu entendre el POUM es també formalment incorrecte:

    1. No es va acomplir el programa de participació ciutadana que es defineix al propi POUM.
    2. La Avaluació Ambiental no es va sotmetre a exposició publica. Es va encabir en la última documentació aprovada sense haver-la sotmès a la exposició pública ni al període d’al•legacions.
    3. Es evident que es va realitzar sense tenir en compte la informació mínima indispensable. (El mateix dia que s’aprovava el POUM es va aprovar l’Agenda 21 amb evidents i manifestes contradiccions amb l’informe de sostenibilitat ambiental)
    4. En el text definitiu amb les mateixes dades de l’estudi de mobilitat es conclou que no hi hauran problemes de tràfic. Quan el mateix estudi uns mesos abans deien que si els hi haurien (?)
    5. El text definitiu es contradiu en donar ús a parcel•les que segons les mateixes mesures correctores del POUM s’han de conservar amb l’arbrat actual.
    6. Puc continuar però mira qui en vulgui més que miri el meu bloc xato que per això el faig.

    I tot això després d’una frenètica activitat de ampliació de documentació i modificació d’escrits que es van facilitar als estaments de la generalitat i amb variacions significatives del projecte que només es van exposar als regidors de la oposició fins 48 hores abans del ple. La resta del poble fins 10 dies després.

    A veure que ens diu el nostre àdhuc govern.

    ResponElimina
  2. Hola, soc en Joan A. Portet i si em permeteu un breu incís, m’agradaria dir una cosa.

    Sembla ser que ens estem oblidant quelcom molt important, i es que els que tindrien que manar sobre el futur del poble hauríem de ser els veïns i no l’ajuntament, m’explico. Qualsevol ajuntament no deixa de ser una eina que representa als seus veïns i que deu estar al servei d’aquestos, però sembla ser que aquí i a tot arreu, això no s’entén prou be, ni per part del ajuntament ni per part dels veïns i es l’ajuntament qui creu que els veïns estan al seu servei. Per altre banda, aquí a Vallromanes no veig que els veïns estiguin per la labor de prendre iniciatives ni per “mullar-se” per al poble. Això si, lo únic que sabem fer es criticar i creure’ns que la única veritat es la nostra (jo inclòs naturalment).

    En el cas del POUM, no acabo d’entendre el problema.

    Si realment aquest POUM no es lo que vol el poble (això es molt discutible ja que aquí no es contemplen tots els punts de vista) doncs anem directament a la Generalitat amb un pleg de descarregues i fem que se’ns escolti. Encara que això pugui semblar una utopia, os puc assegurar que funciona. Jo en un parell de ocasions i vist que aquest ajuntament interpretava las lleis a la seva manera (possiblement sense mala intenció) i em perjudicava, ho vaig fer, i os asseguro que vaig aconseguir revocar las decisions del ajuntament i fer-los veure que la llei ben interpretada em donava la raó i vaig aconseguir els mes objectius.

    En tres o quatre ocasions he llegit que es tenen 700 al•legacions respecte al POUM, però no veig (o potser no se veure) de que serveixen aquestes 700 al•legacions. ¿Que s’ha fet amb elles? Si realment s’han utilitzat com a mesura de pressió portant-les a altres estaments amb mes poder que l’ajuntament i no ha servit de res, ens empesarem el POUM ens agradi o no, però si no es així, ¿a que se espera per a fer-ho?

    Per un altre banda, el fet de que hi hagin 700 al•legacions, no vol dir que hi hagin 700 persones descontentes. Poden ser 700 al•legacions que s’agüin fet sota el punt de vista de 10 ó 15 persones (valoració molt optimista). Amb això vull dir que a dia de avui, no sabem exactament quanta gent està a favor o en contra d’aquest POUM. Es mes, no sabem quanta gent sap realment el contingut d’aquest POUM i en que el pot o no afectar.

    El fet de que un partit polític i amb tot el seu dret (per exemple esquerres) presenti aquestes 700 al•legacions, no vol dir que tots als seus votants i estiguin d’acord, encara que o sembli, entre altres coses perquè això apart de ser una utopia es pràcticament impossible. Un altre cosa es que facin costat al seu partit, (totalment legítim), però de aquí a estar tots d’acord, hi ha un camí molt llarg.

    També estic segur de que com dieu, aquest POUM es pot millorar, però que ningú dubti que un cop millorar, es pot tornar a millorar i així indefinidament,i la pregunta es ¿qui es la persona que pot qualificar quan es millora o quan s’empitjora?

    Altre cosa es que no ens agradi que l’ajuntament, ens imposi temes que nosaltres creiem tenim dret a rebatre’ls, però si cada un d’aquestos assumptes es tingues que rebatre entre tots nosaltres, potser acabaríem per no fer res. En lo que si estic d’acord, es en lo que diu en David Ricart, i no estaria malament que les coses es poguessin fer amb potser una mica mes de participació de tots i que fos un ajuntament una mica mes obert a tots, però potser això mereix un altre debat..

    ResponElimina
  3. Sr. Portet Chapeau. Tens raó en el teu missatge.

    Dit això. Jo per exemple crec que el nou POUM es un desastre. NO, només millorable sinó un desastre.
    Aquesta es clar es la meva opinió. I em consta la dels membres de Més x Vallromanes Esquerra. I em consta la d’una majoria de votants de MxV ERC.
    Molta gent (Jo mateix) em triat aquesta opció política a nivell local per la visió de poble i creixement concret de MXV ERC, encara que no militem a ERC o fins i tot que siguem votants d’altres forces en altres eleccions. (Jo mateix).

    Com dius no podem saber que els 347 votants de MxV a les passades eleccions ho fessin pel tema POUM. Si que ho podem sospitar i crec que MxV es la formació que te més clar que pensa la seva gent sobre el POUM.

    Tens raó la majoria de la gent del poble desconeix com li afecta el POUM a la seva vida quotidiana. D’aquesta gent que ho desconeix es pot dir:
    a. No ho han volgut saber.
    b. No ho han pogut saber.

    Segurament hi ha una mica de cada.
    La veritat es que normalment no ens agrada invertir temps propi per a llegir documents llarguíssims i molts durs per a proposar millores o fer crítiques. ( a mi tampoc m’agrada i normalment no ho faig) Qui es va llegir tot el text de la Constitució Europea?

    En aquest tema hem de dir que han de ser les administracions que han de promoure la participació i la divulgació d’aquests tipus de documents i de projectes en el poble. Al nostre poble això no s’ha fet. Simplement no s’ha acomplert el propi programa de comunicació establert pel mateix ajuntament i a més a més la informació s’ha subministrat tard i malament. (Es va haver de suspendre un ple) encara no es pot veure la documentació definitiva al web de l’ajuntament.

    Però un altre tema es que qui ha volgut mirar a fons el POUM s’ha trobat amb serioses dificultats.
    Encara rebem a MxV ERC setmanalment moltes consultes sobre el POUM molta gent ve al local a consultar documentació i també informació.

    Respecte a les al•legacions:

    MxV ERC va presentar només 55 al•legacions les altres les van presentar la resta de gent del poble.

    Per que penso el POUM es horrorós:

    Visita el bloc si us plau.

    Tema de demanar a la Generalitat que revisi el POUM:
    Amb el POUM viatgen (per llei) les al•legacions i l’acta del ple on Violant Mascaró va donar els arguments del vot en contra.

    La comissió d’urbanisme haurà de revisar el POUM i el procés d’aprovació, ara em de confiar en que les institucions funcionin.


    Salutacions.

    ResponElimina
  4. Hola Josep, soc en Joan A. Portet, i et vui dir que estic d’acord amb tu, però en les opcions que has donat, t’has deixat la que per a mi es la mes important:

    c) No, es tenen serioses dificultats per entendre’l.

    Per sort o per desgracia no tots estem lo suficientment preparats com per entendre quelcom que per altres no deixa de ser un simple exercici quotidià.

    A mi a vegades em costa horrors entendre el que em volen dir quan contesten a una instancia meva o dels meus pares.

    Jo no puc valorar d’una forma mes o menys pública lo que em sembla el POUM, entre altres coses perquè no se si soc la persona mes adequada per fer-ho, però tampoc puc fer-ho ja que tinc que dir-te que he puntualitzat mes en lo referent a lo que a mi m’afecta, i no crec que fos justa una valoració per part meva.

    Tens raó, eren 55 les al•legacions, però sempre s’ha parlat en línies generals de 700. Potser jo estic errat.

    Particularment, i com he dit abans, tot, absolutament tot es millorable, de això segur que ningú tenim cap dubte, però em de tenir en compte que si al final el POUM es queda com està, aquest no deixarà de ser nomes que una eina, i a vegades amb una mala eina, també es poden fer coses bones, tot depèn de la habilitat que es tingui per fer un bon us d’aquesta.

    En quant a lo que em comentes de MxV ERC,com opció política a nivell local, ni vui, ni puc dubtar de que realment sigui com tu dius, però sincerament, em costa bastant el fet de creure que tothom te molt clar el tema sobre el POUM o un altre. I no et dic això per portar-te la contraria, o perquè cregui que jo se mes que ningú (gracies a Deu encara ignoro bastant en aquesta vida) però fa mes de 40 anys que d’una manera o altre conec a Vallromanes i a la seva gent, i tot lo que tenen de bona gent (que es molt) o tenen de disconformes i protestons (amb tot el carinyo). Per això em costa creure que mes de 7 ò 10 persones pensin lo mateix (sigui el que sigui), encara que no vull ser desagradable i no poso en dubte lo que em dius al respecte. Es nomes una opinió.

    Salutacions.

    ResponElimina
  5. Gracies per l’aclariment.

    I si hi han unes 700 al•legacions (No tinc ganes de cercar el número exacte) i algunes fins i tot demanden més sol urbanitzable, com dius hi ha de totes les opinions.

    El punt C. Es molt difícil interpretar el POUM.

    Correcte, de fet es una putada (Perdó per la paraula però es la que més s’adequa) interpretar aquest o qualsevol POUM. (Sigui quin sigui) es per això que les administracions han de fer:
    • Maquetes.
    • Gràfics.
    • Exposicions.
    • Divulgació d’esquemes etc...

    Al nostre poble em tingut exposicions i explicacions només de les linees estratègiques del POUM.
    No s’ha publicat cap avanç del model de poble d’una manera entenedora. Només la informació del propi text i els seus plànols i amb el temps mínim que marca el reglament d’urbanisme.

    • Perquè no s’ha fet una maqueta del futur poble?
    • Perquè no s’ha fet uns gràfics de supòsits?
    • Crec que per a la riera s’ha pensat en un model d’edificació molt sostenible i bonic. Els membres del govern varen visitar la zona i se’ls hi va explicar com es projectava fer-ho.
    • Per que no s’ha organitzat una sortida semblant?

    No es tan complicat d’altres pobles ho han fet amb éxit.

    Mira aquest web:

    http://www.banyeresdelpenedes.com

    A part de la documentació del POUM més complerta, accessible, gràfica i entenedora, podràs trobar al històric els gràfics i explicacions de les fases de creació.

    ResponElimina
  6. A mi em queda una pregunta per a fer-vos:

    Els ciutadans i les ciutadanes tenim algun mitjà per poder recórrer o fer al·legacions del POUM al departament d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya?

    ResponElimina
  7. Hola Itaca2000,soc en Joan A. Portet, en principi, tu tens el dret de no estar a favor o de creure que el teu ajuntament actua de forma antidemocràtica i entendre que te estan imposant quelcom que sota el teu punt de vista, t’està perjudicant. A mi m’ha passat amb un tema particular a on l’ajuntament “passava” de mi sistemàticament. Al fina em vaig cansar i vaig anar al departament d’urbanisme de la Generalitat al carrer Infanta Carlota (al costat de la estació de Sans) i vaig interposar una denuncia contra el propi ajuntament. Als tres dies, es va personar un tècnic i sembla ser que això va fer efecte. No se com es podria enfocar segons el teu punt de vista respecte al POUM, però suposo que pots provar-ho.

    Oblidat del síndic de greuges, no et fan ni cas.

    Salutacions.

    ResponElimina
  8. En Joan A. Portet ha dit: «Oblidat del síndic de greuges, no et fan ni cas.».

    Home, suposo que això és com la dita de la fira, que cadascú l'explica segons com l'hi ha anat.

    Jo vaig fer arribar una queixa al síndic de greuges pels retards de RENFE (bastant abans que comencessin a fer-se'n ressò els diaris) i el tracte va ser excel·lent.

    Vaig rebre una ràpida resposta (per correu ordinari) i em van anar informant de les resolucions que van fer arribar a la companyia sobre millores proposades i aspectes que demanaven els usuaris.

    Potser no ha estat el centre de tot el procés, però també hi deu haver tingut el seu paper.

    ResponElimina
  9. Vpamies, soc en Joan A. Portet, i he de dir-te que tens tota la raó. Em sembla que efectivament no he estat correcte amb el meu cometari respecte al síndic de Greuges. Potser tenia que haver dit que en quatre ocasions en que a determinades persones (entre elles jo) els hi ha fet falta els seus serveis, no han tingut cap resposta, però ara i desprès de llegir el teu comentari, ja no ho podré dir.

    De totes formes, això de la dita de la fira, deu ser aplicable a tot el que se escriu fent referència al POUM de Vallromanes per exemple ¿no?

    D’alguna forma es lo que sempre he intentat dir, no podem sentir-nos tots identificats amb els comentaris que es fan respecte a determinats temes, i lo mes important, hem de respectar que així sigui ¿no?

    Salutacions

    ResponElimina
  10. Hola Joan A. Portet, moltes gràcies pel teu comentari, tinc un problema molt greu amb l'ajuntament des de fa 1 any i estan passant olímpicament de mi, per un tema d'uns murs de contenció. Gràcies perquè no sabia res i ara sé que els puc, i ho faré, fotre una bona denúncia. Perquè no tenen cap vergonya aquesta gent. I bé, Víctor, per si un cas potser no està de més denunciar-ho també al Síndic de Greuges, i és que a vegades la impotència que sentim vers l'administració és brutal. Ells poden fer el que vulguin, trencar-te un mur i passar de tu, i se sent una impotència brutal, són molt mala gent, uns aprofitats. Però ara hi actuaré en conseqüència.

    Gràcies.

    ResponElimina
  11. Per cert, la mateixa aparelladora que va venir a comprovar l'esquerdes del mur que em va trencar Sorea per unes obres mal fetes encarregades per l'ajuntament i que fa 1 any que passa de mi, li va obligar a modificar immediatament a un veí del carrer Lleida un mur de casa seva desprès de portar dos anys construït, un mur que no comportava cap perill i que li costa més de 3.000 euros la broma. O sigui, ells que cobren de la nostra butxaca i treballen per nosaltres fan el que volen amb nosaltres.

    Desprès veus obres al municipi que han fet murs de contenció de pedra on s'han menjat la vorera pel morro i que comporten un veritable perill i els han deixat fer o també, per exemple, un mur que hi ha a Can Galvany que està tort i que també l'han deixat passar (un mur que està inclinat cap enfora amb perill de caure).

    M'agradaria saber quin és el criteri que segueix aquesta gent perquè segur que no és igual per tothom.

    ResponElimina
  12. Hola, soc en Joan A. Portet, (cada vegada poso el nom perquè nomes puc entrar com anònim) Jo particularment no se quin es el criteri que es segueix des l’ajuntament, però m’he adonat que el problema pot ser d’assessorament i criteri tècnic. Crec que es Així, perquè quan estava la Sra Violant Mascaro passava el mateix. El problema es que en el tema d’urbanisme, sembla ser que val qualsevol tipus de tècnic i jo que fa mes de 30 anys que soc tècnic en construcció, et puc assegurar que el fet de ser arquitecte o aparellador no es una garantia a l’hora de prendre decisions i d’assessorar. No vull pecar de pedanteria, egocentrisme, etc, però una de les meves tasques durant bastants anys ha estat precisament la de assessorar tant a arquitectes com a aparelladors en temes tècnics de construcció i crec que tinc un xic de coneixement en lo que estic dient. Jo quan he decidit adreçar-me a Urbanisme de la Generalitat, ha estat perquè am les normes i la llei a la ma, te’n adones del error, error que per temes tant de caràcter com de criteri personal, els tècnics de l’ajuntament a vegades no volen modificar. Evidentment, desprès esta el tema del que te mes ó menys diners, però com dic sempre, això es nomes la meva opinió i suposo que requereix un altre mena d’estudi..

    Salutacions.

    ResponElimina