dijous, 26 de juliol del 2007

Parlar per parlar... (Article d'opinió de Joan A. Portet)

Això són només pensaments que em venen al cap fruit dels comentaris que es poden llegir o escoltar últimament. Vagi per endavant la meva condició de no-polític, (ja que, a dia de avui, no tinc cap vincle que em lligui a cap partit polític) però lògicament entenc de l’existència d’aquests i de la bona fe de tots els que els componen. Per això deixo clar que aquestes opinions no volen ni donar ni treure la raó a ningú.

El tema de moda sens dubte es el famós POUM. És molt complicat arribar a conclusions que ens deixin satisfets a tots ja que cadascú de nosaltres pensa que tot allò fet es pot millorar o es pot fer d’un altre manera, per això discutir sobre el seu contingut penso que ara per ara és poc productiu i es pot fer etern, mani qui mani. Un altre tema és parlar de com fer servir aquesta eina, saber de les habilitats que cadascun dels integrants del govern o de l'oposició tenen per treure el màxim rendiment d'aquest document o del seu sentit comú a l’hora de utilitzar-lo. Em refereixo sobre tot al tema dels habitatges al camp de futbol. Si analitzem fredament la situació del camp de futbol, les piscines i las pistes, jo particularment (i potser m’equivoco) no entenc tanta controvèrsia.

El camp de futbol només es fa servir per tirar els coets a la festa major i alguna vegada (molt poques) he vist nens jugant, les pistes de tennis i la mixta, es fan servir tres mesos a l’any i no es que tinguin molt ús, i les piscines el mateix, tres mesos i amb poca gent. Vist així fredament, no hi ha dubte que aquest complexe esportiu sembla ser deficitari a nivell d’assistència i sembla que no gaudeix de l'èxit que en principi hauria de tenir.

Ningú dels que manen o han manat sembla que es preocupin de voler aprofitar les instal•lacions per crear un veritable recinte esportiu. Tenir un gimnàs, fer que les piscines es puguin utilitzar durant tot l’any, tenir un camp de futbol de gespa per poder crear equips de futbol amb diverses categories, tenir una bona pista mixta per tenir equips de basquet i futbol sala també amb diverses categories, etc.; però es clar, per fer això es necessiten dues coses que sembla ser que no es tenen o no es troben per part de tots els que manen i han manat a aquest poble, i no són altres que moltes ganes i molta voluntat.

Sembla ser que el tema del dèficit és el que més sona a l’hora de voler fer habitatges al camp de futbol. Jo particularment penso que si al poble li queden els mateixos serveis però millorats i, allò mes important, a cost “zero”, no crec que sigui tan traumàtic que es facin habitatges al camp de futbol, això si, s’han de complir entre d’altres dues condicions innegociables:
  • fer el nou complexe esportiu (camp de futbol amb gespa, piscines coberta i descoberta, gimnàs, pista de tennis, basquet, futbol sala, bar-restaurant amb servei continuat) abans de desfer l'actual (tot això tenint una ubicació racional amb el poble)
  • i construir habitatges de màxim dues plantes i no més de dos o tres adossats junts. Naturalment, descartar el tipus d’edificació que s'ha fet servir a Vilanova del Vallès. Això vol dir: fer carrers, posar arbres i aprofitar el soterrani per fer un pàrquing municipal (és només un exemple).
Això ja es podria haver fet en la construcció del Casal, però sembla ser que ningú hi va pensar. Un pàrquing municipal sempre seria una font d’ingressos (amb uns preus populars per als veïns) els quals ens podrien permetre des de, per exemple, fer la urbanització de la riera (voreres, paviments, bancs per seure, enllumenat) al pagament de determinades despeses.

Jo no sé si estic dient una animalada darrera d'altra, però a vegades veig com es fan o es volen fer les coses i acabo per tornar-me boig per entendre-les.

Continuo insistint en la bona fe i les ganes de fer bé les coses per part tant dels que manen com de l'oposició, però, perquè m’entengueu, posaré un petit exemple d'allò que estic intentant dir-vos:

En el tema de la rotonda, com és possible que l'entrada al camp de golf tingui prioritat a l'entrada del poble a l’hora de la seva ubicació? Algú m’ho pot explicar amb un mínim de coherència i de sentit comú? Ull!, no estic discutint el fet que es faci o no una rotonda, ja que potser no sóc el més indicat per dir si la seva execució és o no necessària, però, és que són més importants uns metres quadrats d'un camp de Golf privat a una entrada de poble amb un grapat d’anys d’antiguitat i que pertany a tots els veïns?

En fi, per avui ja està bé, i si algú em pot anar indicant el camí on és la llum, que em faci veure les coses amb més claredat, li ho agrairé eternament.

Salutacions a tots.

Enviat per Joan A. Portet, Vallromanes, 26 de juliol de 2007

14 comentaris:

  1. Perquè no volem pisos al camp de futbol

    Jo no jugo a futbol. No m’agrada. Tampoc no m’agrada veure’l, ni tan sols a la tele. Però no crec que ocupar aquest espai afavoreixi la estructura del poble. Un poble envoltat d’urbanitzacions que ara per ara està esponjat amb la presència de la zona esportiva. Una zona esportiva a la que es pot anar a peu i arribar passejant.

    Estic en contra de que les vivendes de protecció oficial es facin en un espai centralitzat. Les vivendes de protecció oficial s’han d’integrar amb la resta de vivendes. Les de renda lliure.
    El model actualment en pràctica, vendre la reserva del 20% que li correspon a l’ajuntament per a guardar els cales i després edificar en terrenys públics es un model classista i conservador. Contrari a la integració social que es pretén amb la vivenda social.
    Perquè es subhasten els terrenys reservats a vivenda protegida? Per reservar els calés? Quan es podran invertir els calés que s’han guanyat amb la subhasta de les parcel•les de la entrada del poble? Quina presa hi havia per vendre? Es que el banc donarà més interessos a l’Ajuntament que el que puja el preu dels terrenys? Es guardaran sense tocar els calés que es van obtenir per la venda de les parcel•les?

    El que diu la legislació està molt clar. A cada promoció s’ha de reservar un 20 % del terreny per a vivenda protegida. I si es cert un ajuntament pot optar per vendre aquests terrenys per finançar la construcció de vivendes, també es cert que la normativa recomana que no s’agrupin les vivendes protegides en un sol espai.

    La zona esportiva programada en el POUM (encara no vigent ni aprovat) passaria a ocupar una banda de la riera que es pensava que no s’ocuparia. Es realitza una permuta dels terrenys propietat d’uns constructors del poble per terrenys que formen part d’una unitat qualificada com a urbana segons el nou POUM.

    Es a dir amb el POUM previst el poble:

    • Concentra les vivendes protegides en una zona molt concreta.
    • Perd la separació casc urbà - disseminat que fa la riera.
    • Introdueix un espai amb molta circulació de vehicles, soroll i llums (No evaluats en l’Avaluació d’Impacte del POUM) en la banda dreta de la riera. De moment més respectada i qualificada com a zona de permeabilitat de la fauna.
    • Permet que uns determinats propietaris permutin els seu terreny no urbanitzable per terrenys si urbanitzables.
    • S’opta per un model classista del repartiment del sòl.
    • S’evita que els usuaris de les vivendes protegides (Maleït 20%) convisquin en el mateix carrer dels que poden comprar una casa.
    • L’ajuntament ven parcel•les a corre-cuita per obtenir uns ingressos que no pot (O no hauria) tocar fins que tingui els terrenys i els calés suficients per a fer les vivendes. (No soc financer però crec que es perden calés)

    Però amic Portet tens raó no es només el POUM alguns d’aquests punts son opcionals i no obligatoris. Son només opcions que el govern municipal pot aplicar o no.

    Entenc que qui no viu la política es cansi de les picabaralles entre grups. A mi també m’avorreixen. Però es clar son a vegades visions molt oposades:

    • A mi m’agradaria que no es concentrin les vivendes protegides al camp de futbol a d’altres si.
    • A mi m’agradaria que no es venguessin corrent les parcel•les del poble (Ple extraordinari a 26 hores del inici de la campanya electoral) a d’altres si.
    • A mi m’agradaria que el poble no creixi cap a les 2000 vivendes com preveu el POUM a d’altres si.


    Tot i així com saps formo part d’un grup que després de les eleccions varem oferir als altres grups consensuar un nou POUM. No el POUM de MxVallromanes ERC ni el POUM de CIU-IVALL-PSC sinó un POUM integrador.

    Les formacions de CIU i IVALL han publicat als seus medis que la nostra visió del POUM era un obstacle per a formar govern.

    Per tant el tema del POUM em sembla que encara l’haurem d’anar sentint. Una vegada que s’aprovi, (Si l’aprova Urbanisme) es pot com hem comentat aplicar d’una manera o d’una altre nosaltres aportarem els nostres punts de vista i cercarem el consens quan sigui possible. Si no es possible el consens farem la nostra tasca d’oposició i vigilarem l’acció del govern.

    Salut Joan.

    PD Gràcies per les teves aportacions al debat públic les trobo fresques i enriquidores.

    ResponElimina
  2. Josep, en primer lloc, moltes gracies, i en segon lloc, apuntar que es un plaer llegir opinions com la teva amb fondament i sobre tot amb molt de respecte cap els demes.

    Salutacions

    Joan A. Portet

    ResponElimina
  3. Celebro poder tornar a fruir d'un debat moderat, enriquidor i educat. La discrepància no només s'adiu amb la desqualificació. El desacord no sempre ha de ser insult.

    Sempre he defensat la llibertat d'opinió i que el debat ens enriqueix. Sense personalismes, sense ideologies preconcebudes, sense visceralitats.

    Al diàleg no s'hi pot imposar silenci, ni combatre la discrepància amb la prepotència.

    Joan A., serà un plaer compartir espai cibernètic amb tu quan Coses de Vallromanes comenci a caminar.

    Que sigui aviat

    Víctor Pàmies
    [Raons que rimen]

    ResponElimina
  4. estare encantat de fer-ho.

    Salutacions Victor.

    Joan A. Portet

    ResponElimina
  5. Joan, amb tots els respectes, el tema d'un pàrquing soterrat em sembla poc aconsellable a un poble com Vallromanes. El fet de pagar l'aparcament ja em sembla una barbaritat. No t'ho prenguis malament, t'ho dic amb tot el respecte.

    Hem de partir de la premissa de "quin tipus de poble volem".

    Entenc que si volem un "poble verd, petit i tranquil" (copiant les paraules del David Ricart), la construcció de pàrquings soterranis provoca especialment un impacte visual, arquitectònic i urbanístic brutal, amb una despesa d'espai considerable per a rampes d'accés i de sortida de cotxes (es necessita prou espai no solament per construir les rampes sinó perquè els cotxes puguin accedir i/o sortir a/de les mateixes rampes, i els resultats estètics de les rampes deixa molt que desitjar en un poble com a Vallromanes, com ho és el fet de construir-hi una rotonda a l'entrada del poble.

    El fet de pagar pàrquing no em sembla convenient en cap ciutat del món, doncs això va en contra dels principis de solidaritat econòmica i progressivitat en el repartiment del capital o en el pagament d'impostos. Com ja sabem, els impostos indirectes acaben sent sempre molt injustos pels que tenen menys. En un poble com Vallromanes on el dèficit de transport és notori i lògic d'una altra banda, cal castigar als usuaris d'automòbils, quan aquest és el mitjà més necessari per a desplaçar-se per dins i fora del poble?

    Si volem un poble amb creixement sostenible o creixement gairebé zero, la construcció de coses innecessàries ens provocarà més dèficit. A major construcció del que sigui (incloent-hi cases i pisos) ens porta inevitablement a una major necessitat d'inversió, la qual cosa ens porta a major dèficit econòmic.

    Si ens penalitzem nosaltres mateixos amb més pagaments de coses, com ho seria el pàrquing, per què volem després els diners? d'una banda ens tornem més pobres per a enriquir l'ajuntament en general i per a què, per què s'apugin més els sous els regidors? Per què necessitem el conjunt de la comunitat més diners que han sortit del conjunt de la comunitat? Ja existeix la declaració de renda, qui més té que pagui més perquè els que tenen menys puguin gaudir dels mateixos serveis: repartiment de la riquesa. Llavors un pàrquing pagat per cada usuari va en contra dels principis de repartiment de la riquesa.

    En tot cas, quin tipus de poble volem? repeteixo. Volem viure a ciutat o volem viure a una vila petita i tranquil·la? Perquè en el primer cas està molt clar, anem a viure a Barcelona i prou. I enllà tenim metro, bus, tren, pàrquings i tot el que calgui. Volem tot el contrari, llavors no imitem conductes de ciutats que han acabat sent un desgavell.

    En aquest sentit, el camp de futbol i totes les instal·lacions esportives no les defenso pas (tal com fa també en Josep) perquè m'agradi l'esport o estiguin infra o supra utilitzades; me'n dóna igual. Defenso el camp de futbol i totes les instal·lacions esportives a on són a Vallromanes perquè provoquen precisament una descongestió del centre de la vila: uns espais buits, sense construcció, que eviten la proliferació de cotxes, embussos i dèficit d'aparcament al centre de la vila. A mi em sembla un espai genial perquè no hi ha res, senzillament per aquest motiu crec que cal conservar-lo intacte. O prefereixes tu un centre de vila tot ple de construccions, congestionat amb unes rampes de pàrquing? No sé, sempre es plantejar-se quin tipus de poble volem.

    Quan a la rotonda d'entrada al poble em sembla totalment innecessària. Agafa el cotxe, entra i surt d'on vulguis del poble per aquell lloc i veuràs que la visibilitat és enorme, pots veure amb molta antelació l'arribada de qualsevol automòbil; jo he fet la prova diverses vegades.

    En tot cas, si falta una mica de visibilitat, que no és el cas (doncs hi ha carril per a incorporar-s'hi previ a la incorporació total a la carretera) és a la sortida del golf cap a l'esquerra, però unes petites modificacions al camp de golf resoldria qualsevol mínim problema.

    La cosa està en que els multimilionaris són els que manen sempre i el camp de golf no se'ls pot tocar, per aquest motiu i, estic totalment d'acord amb tu, el fet d'incrustar la rotonda dins el casc urbà provocant que tots els cotxes que circulin per la carretera hi hagin de passar, desviar el carrer principal del poble dels plataners i de la riera (el seu encant més preuat), en benefici d'un trocet de terreny d'uns pocs que gaudeixen del camp de de golf em sembla una vergonya i un abús de poder contra el poble. Una arbitrarietat més del nostres polítics que necessiten justificar els seus sous en coses innecessàries, perjudicials per a la població i aberrants en tota regla. Ho sento, però m'agrada dir les coses tal com les penso, sempre amb la "meva" veritat per davant.

    Potser estic equivocat, potser sí; però la pregunta clau és: quin tipus/model de poble volem?

    ResponElimina
  6. Portet: tu no ets l'autor d'aquella famosa sèrie d'anònims en castellà que van circular pel poble durant el mandat de la Violant Mascaró (on no la deixaves gaire ben parada)? No anaves tu a les llistes dels sociates (amb l'Erenas) al 99? Ho dic perquè la gent sàpigui qui ets, eh.

    ResponElimina
  7. Itaca2000, el teu punt de vista també m’agrada. Jo nomes donava una opinió que en qualsevol cas no mes es que això, una humil i esbojarrada opinió.

    Remembering, ja recordo aquella nefasta etapa en la que qualsevol creia que tenia el dret de dir el que volgués faltant al respecte als demes. D’entrada, jo no havia escrit mai, però desprès de llegir lo que escriu molta gent (i amb això d’Internet), vaig pensar de fer-ho per veure si podria aportar quelcom. A mi (entre altres) ja se’m va acusar al seu dia de haver escrit allò, (encara no se perquè) i vaig tindre que declarar davant la policia per quelcom no havia fet. Ara tu, que firmes com a remembering i no et dones a conèixer, em tornes a acusar del mateix. Jo tinc molt de respecte per tothom, em puc o no molestar amb qui sigui per determinades accions o comportaments, però d’això a jugar amb la vida i els sentiments dels demes, em sembla que tenim un abisme. La Violant Mascaro, te els meus respectes tant com a dona, com a mare i com a persona, i la meva admiració per com va afrontar aquell nefast capítol, ja que crec va patir tot tipus d’agressions segons he llegit que penso no es mereix ningú. Per un altre banda, no fa falta que recordis lo de la llista de la Isabel. Jo no tinc cap inconvenient en dir-ho perquè intento aprendre dels meus errors i assumir-los, però com sembla que tu no has entès jo t’ho explico. Jo donava suport a Isabel Erenas, no a cap partit polític, i quan va succeir el que va succeir en el ajuntament, vaig veure que potser m’havia equivocat i em vaig retirar. Espero no tornar a equivocar-me mai mes.
    De totes formes, a mi m’agradaria saber qui ets, ja que com a remembering no conec a ningú, segur que parlant ens entendríem, però si tant et molesta que escrigui, m’ho dius. Jo no vull molestar a ningú i no vull que ningú se senti incòmode per alguna cosa que pugui dir o escriure.

    Salutacions.

    Joan A. Portet

    ResponElimina
  8. Joan A., els anònims no descansen mai. De fet, suposo que la mala consciència els corrou i no els deixa dormir i per això actuen amb nocturnitat i traïdoria.

    Que les injúries i els insults no facin callar a ningú

    ResponElimina
  9. Jo al 2004 també donava suport a la Isabel Erenas. Com sempre ni militava en cap partit ni anava a les llistes de cap partit; en tot cas tenia simpatia per ICV/EUiA, però no en aquest poble perquè no els coneixia de res i tampoc s'hi presentaven. Tenint en compte que fins aquell moment mai no m'havia agradat en general la trajectòria d'ERC que considerava un partit nacionalista-petit-burgès en general, vaig triar l'opció de votar al PSC. Aquestes coses que dic ja les vaig fer públiques al seu moment tant a la web "Vallromanes.info" com a una reunió d'ERC a la Carpa.

    Vull dir que tampoc coneixia la trajectòria d'ERC al poble ni la gent que hi formava part. Desprès de tot el que va passar al poble, desprès de conèixer algunes persones de Més per Vallromanes i desprès de tot el que va passar contra ERC a nivell estatal, vaig començar a simpatitzar amb aquest partit, no solament a nivell municipal sinó també a nivell nacional i estatal. Va ser una pura coincidència que estigués d'acord amb ERC tant al municipi com a Catalunya, perquè considero que al poble s'ha de mirar més les persones que les sigles a l'hora de votar, però en tot cas la cosa ha anat així.

    Evidentment, després de tot el que va passar vaig deixar de recolzar el PSC i vaig començar a criticar la seva forma de fer, i vaig donar recolzament a ERC perquè, a mi personalment, em semblava que s'ho mereixien i s'ho mereixen.

    Per suposat, aquesta és la meva forma de veure les coses i cadascú pot tenir la seva.

    ResponElimina
  10. Cap contemplació amb els anònims. Els escriuen gent covard i sense valor. Tots coneixem a a alguns que els hi agrada molt fer anònims i anant-los penjant pel poble, ja en paper, ja als blocs.
    A mi no em mereixen cap respecte, i crec que fora bo redactar un llibre d'estil politiblocmunicipal per que els blocaires del poble no els hi donem peixet a aquests cibermacarres.

    ResponElimina
  11. Bones a tothom!

    Com tota persona, si fossim tots iguals, el món seria un "imperfecte".

    Debatre, opinar, qüestionar-se...són fruit de les experiències.

    Joan, jo si vaig estar utilitzant l'antiga pista poliesportiva que estava junta amb l'antic i veritable Casal de poble que hi teniem. Jugava a futbol i basquet durant tot l'any.

    Et dono la raó quan dius que no s'utilitza prou el Camp de futbol actual però, no es d'extranyar quan veus que no está acondiciona't per no dir que, et fan pagar per poder utilitzar-lo. Si si, i no per jugar cap partit sino per poder fer 4 xuts.

    Fa 2 anys, abans de que s'executès l'escola bressol, vaig insistir en que la pista d'esports de l'escola, fos coberta per tal de que els nanus, sempre tinguessin lloc ón poder romandre en distraccions, és a dir, si plou o fa fred que no sigui impediments per tenir esbarjo a l'escola i practiquin esport. A més, volia aprofitar per crear el Club de Bàsquet Vallromanes que, no va ser recolçat per l'Ajuntament, ni tan sols em van trucar per dir-me res.

    Jo el que veig lamentable, a nivell personal, es cobrar 6 euros per utilitzar la pista de tenis quan deuria ser gratuïta al igual que les piscines que, són bastant cares(Per a la gent del poble)

    El POUM lamentablement ha estat aprovat, com diu el company Sagarra, amb preses.

    La veritat, es que per llei s'han de construir un 20% de vivenda de protecció oficial. ICV apostava per construir el 50%.

    L'altre dia, al torneig de futbol sala al que vaig participar, vaig sentir un comentari que em va cridar l'atenció...

    " Quin goig de veure tanta joventut" ...de veu d'una persona de 70 anys aprox.

    Que bé que a vallromanes, predominen els preus "asequibles de les vivendes" i un futur porcentage "alt" de vivenda oficial.

    Molts dels joves eren de fora, lamentablement.

    Personalment, mai faria vivendes al Camp de futbol per qué és un lloc privilegiat, una zona oberta que es pot acondicionar i millorar potenciant els seus usos a cel obert. No m'imagino el colapse circulatori que patiria el centre del poble.

    Els parquings soterrànis, com diu l'itaca, no crec que sigui adïent i menys, quan s'ha de pagar.

    Penso que paguem bastant i es pot corroborar quan a cada ciutadà/na de Vallromanes, ens costa el sou de l'alcaldessa, 18'86 euros. Un sou que per cert, és intolerable i escandalós ( 39500 euros / any).

    En fi, el tema important, el POUM...jo estaria a favor, si s'hagués jugat amb participació, transparència, respecte a la natura, respecte al creixement socio-sostenible, etc, però... no ha estat així.

    Per veure la realitat dels plans urbanistics de vallromanes, nomès us heu d'acostar a Can Maioles. D'alló en diuen respecte per el medi ambient. Si senyor! ( Can Maioles està al entrar després de la benzinera anant cap alella que, hi entres a un carrer asfaltat que passa pel mitg del golf i que amés, hi han uns cartell que possa...ROTONDA NO, BOSC SÍ que, aquesta rotonda s'executarà amb el POUM i, per cert, una ROTONDA Perillossa)

    Arreveure a tots i totes!

    ResponElimina
  12. Josep,

    Em sembla que la majoria de blocaires de Vallromanes o tenim l'alta de comentaris moderada o esborrem els comentaris ignominiosos.

    Només els admet en Jordi Gomara i en altres moments ha justificat perquè ho fa. I ho trobo respectable.

    Poc peixet els queda, que no sigui tornar a la bústia o al cartell penjat als fanals.

    ResponElimina
  13. Sí, la rotonda de Can Maioles, com diu el David, serà una rotonda molt perillosa, doncs estarà desprès de l'última corba de la Font de Cera (que és molt tancada i no deixa cap visibilitat), al costat del càmping de Vallromanes.

    D'allò del sou de l'alcaldessa ja en parlarem que dóna per parlar

    ResponElimina
  14. Com he dit abans, nomes era una idea que vist lo vist, no ha agradat gaire. Jo particularment no acabo de veure lo del futur col•lapse circulatori, ja que ara per ara, cada vegada que es fa quelcom al poble, ja tenim aquest col•lapse circulatori. El tema del pàrking soterrat, no veig que sigui tan negatiu (sempre i quan estigui ben executat) i penso que es millor opció que no tenir que veure la riera infestada de cotxes i camions. Si voleu, no cal fer pisos al camp de futbol, solsament aixecar el camp al mateix nivell que les piscines, i aprofitar els baixos per un aparcament que per que no, pot ser gratuït, així, apart de mantenir el espai obert de les piscines i el camp de futbol, també podem recuperar i descongestionar la riera i el seu entorn. En el tema dels impostos que paguem podríem parlar-ne bastant. Jo al està disseminat, pago el mateix que tothom, a canvi de pràcticament res. No disposo d’enllumenat públic, no disposo d’aigua corrent, el ajuntament no arrenga el camí que em porta a casa i el tinc que pagar jo de la meva butxaca, tinc el container d’escombreries mes proper a 2 km, ¿continuo? I ¿que puc fer? Doncs no tinc mes remei que pagar callar i aguantar-me, ja que sembla ser, els disseminats no tenim dret a quasi res, nomes a pagar.

    En fi, es complicat això, però al menys tenim que intentar projectar un bon model de poble entre tots.

    Joan A. Portet
    Salutacions.

    ResponElimina