divendres, 25 de maig de 2007

Qui creus que guanyarà les eleccions?

Sabem prou bé que una enquesta a Internet, tot i que pugui tenir moltes variables controlades, com ho és la que Josep María García ens proposa al seu bloc, no pot ser mai representativa. Ens referim, com ja sabeu, al grau d'ajust que pot tenir amb el que farà la població total.

Els motius són diversos i afecten essencialment al mostreig. Per a fer un mostreig científic necessitem qualsevol tipus d'eina que ens permeti garantir que els subjectes estan escollits a l'atzar, que representen comparativament totes les capes econòmico-socials i culturals de la població, la seva edat, etc. La mida de la mostra és prou important però aquí perd importància tenint en compte el gran nombre de persones que n'han contestat.

El gran problema afecta essencialment al fet que els subjectes de la mostra són no només voluntaris, sinó que a més hi participen segons la seva habituació tecnològica; ens referim al fet de si utilitzen o no computadora i accedeixen habitualment o no a internet. Aquest és el problema comú de totes les enquestes que es fan per mitjans internàutics; així la que ens planteja Josep María García és tan vàlida, en aquest sentit, com qualsevol altra.

No hi ha, però, cap enquesta que tingui la validesa necessària, i totes pateixen d'un límit de confiança o marge d'error més gran del que fos desitjable; tenint en compte, especialment, que els mostrejos a l'atzar o amb qualsevol altra tècnica científica en la teoria són factibles, però no ho són en la seva aplicació pràctica, doncs quan tractem amb humans tal cosa deixa de ser possible perquè hom necessita qualsevol tipus d'estímul perquè el subjecte hi participi.

Tanmateix sabem que els polítics i les empreses utilitzen aquests sondejos per a actuar en conseqüència i, així tenim constància que, malgrat el seu esbiaix, sempre els serveixen per les accions a seguir a posteriori i rarament s'equivoquen.

Com que no vull allargar-me, doncs aquest no és el propòsit d'aquest post, passaré directament a mostrar els resultats del que seria actualment la intenció de vot dels vallromanins i de les vallromanines:Segons aquests resultats, ara mateix MxV-Esquerra seria la força més votada amb diferència, per tal motiu, podríem entreveure que les altres forces sortirien aquest vespre abans de les 00.00 h. de demà a "enganyar" el major nombre de persones possibles per canviar la tendència o creença de vot.

Diem "enganyar" perquè a hores d'ara la gent ja hauria de saber què és el que ha de votar, perquè també hauria de saber que allò que no ha fet un partit o una coalició de partits durant molts anys no ho farà ara, perquè aquells que no han tingut mai "personalitat pròpia", per molt que siguin del poble, com ho som tots els que vivim a Vallromanes, ens deixen en la incertesa de què sabran fer ara que no "els apadrinen", tot i que no desconeixem que les aliances són prou clares (repetim, els que no han canviat durant anys no ho faran pas ara), perquè els constructors continuaran construint sinó hi ha un veritable canvi dins de l'equip de govern de l'ajuntament, i perquè als que ja els ha agafat el gust per tirar endavant mocions de censura, no tremolarien pas davant la possibilitat de tornar a portar-ne a terme una de nova, etc.

En tot cas, aquesta no és una mostra representativa, per allò de la validesa ecològica, però, si més no, té el seu nivell de significació i, per suposat, els seus patrons d'interpretació.

Que cadascú se la prengui com vulgui i, com a mínim, ha servit de joc per a entretenir-nos aquests dies.

5 comentaris:

 1. Computadora?? no ho sentia des de que vea GALACTICA. Jordi s'ens nota la edat.

  ResponElimina
 2. Bones!

  Com a matemàtic que sóc, només dir-vos que una enquesta, no deixa de ser un previssió no real però, mantenint-la en compte.

  He pogut comprovar, que el servei de lenquestes, es podia votar des de el mateix terminal varies vegades.

  Aixó vol dir i dedueïxo que tinc raó que, més d'un, haurà votat cada dia i varies vegades.

  JO us donarè un consell. Mai feu cas de les estadístiques, per qué és una mesura de control, controlat.

  Qui guanyarà? Vosaltres ja sabèu qui té més possibilitats que els altres.

  El 27 de maig, sabrem quina ha estat la decissió dels que han anat a votar per qué malauradament, haurem de comptar amb abstencionisme.

  Pot ser, és l'hora que els joves, prenguem el relleu.

  ResponElimina
 3. Ara ets matemàtic?, pensava que feies primer de carrera, desprès de suspendre com a vigilant forestal per no arribar als mínims i una vegada cobert el teu periple surrealista al PP, abans d'anar a parar als ecoso. Carrillo no seas pillo!

  ResponElimina
 4. El nom de computadora em sembla més poètic i més "real" que el de ordinador (francès). És com el de cel·lular en comptes de mòbil, doncs el nom tècnic és telèfon cel·lular. Els anglosaxons continuen utilitzen computer i els països de parla hispana dels dos continents americans també utilitzen computador i/o computadora igual que utilitzen cel·lular tot referint-se al mòbil tant en anglès com en espanyol.

  I jo, de la mateixa manera que sóc un català independentista i anarco-assembleari, també em sento mediterrani, europeo, arabojueu i iberoamericà. Coses de la vida, hehehehehe....

  I, sí, l'edat s'hi nota, hehehehe.

  ResponElimina
 5. Ja ha sortit un nou anònim que possiblement és dels mateixos que els anteriors i, ara, en comptes de ficar-se contra ExV-Esquerra ho fa contra el David Carrillo, cosa que ja havien fet abans, per cert, però no tant.

  Ni m'he parat a comprovar qui podria ser. Però en tot cas, lamento l'incident.

  Ull, David, que el teu comentari és desprès de les 00.00 h. del dia d'avui i dius "és l'hora que els joves, preguem el relleu". A veure si alguna de les que encara hi corren per l'ajuntament, que en són "expertes" (com bé saps tu i molta gent, certa regidora ens va arrencar quatre fotografies de l'exposició del Casal que al dia següent va haver de tornar a posar al seu lloc, segurament aconsellada per una mala persona, o més d'una, del poble que tots ja coneixem), pensaran que el teu comentari pot tenir tintures electorals en jornada de reflexió, hehehehe...

  En tot cas, si és hora que els joves prenguem el relleu, ara m'adono que jo hauria d'haver-me presentat a alguna llista electoral, collons, no estic aprofitant la meva joventut...

  Per cert, David, era impossible que la mateixa persona votés més d'una vegada. Això t'ho puc assegurar i el Josep María García més encara. Sinó explica'ns quin era el mètode per a fer-ho doncs, jo, com a mínim, el desconec.

  ResponElimina